Veldteken Verzamelclub: EDDE Z'AL?

 

Tullepetaonse veldtekens. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van kleine porseleinen veldtekens uit de jaren zestig tot het grote gipsen veldteken van 2004. En dan niet te vergeten, de papieren, metalen en plastieken veldtekens. Of de jaren dat er verschillende varianten zijn gemaakt. Veel stof tot discussie zou je zeggen.
Maar ondanks dat er al sinds het eerste veldteken van 1956 fervente liefhebbers zijn die ze verzamelen, heeft het toch nog tot 2009 geduurd voordat er een echte verzamelclub kwam.
Niet alleen was de tijd er rijp voor in 2009, maar ook kwam in dat jaar het 55ste veldteken op de markt en het kleine maar o zo grote naslagwerk over veldtekens genaamd: EDDE Z’AL? 
Een klein gezelschap van fanatieke verzamelaars was daarom van mening dat er een verzamel club moest komen. Zij hebben toen het voortouw genomen en hebben de verzamelclub opgericht en een eerste bijeenkomst georganiseerd bij (waar anders dan bij) café Ergens Anders. Misschien wel het veldteken café van Roosendaal. Niet alleen zijn hier alle veldtekens het hele jaar door te bezichtigen, maar ook heeft dit café meerdere malen de gevelplaat mogen ontvangen als topverkoper van het veldteken.
Maar wat doet deze club en voor wie?:

  • Wie:               Alle fanatieke veldtekenverzamelaars/veldtekenliefhebbers.
  • Wat:               Een exclusief clubje dat één keer per jaar(!) bijeenkomt om het Veldteken in de ruimste zin van het woord aan de orde te brengen.
  • Wanneer:        De tweede zondag na 11-11.
  • Waar:             Café The Black Horse.
  • Waarom:        Het plezier van de verzamelaars te vergroten, kennis uit te wisselen, elkaar te helpen bij aanvullen collectie, restaureren, kritisch kijken naar kwaliteit, feiten verzamelen etc.

In 2013 zijn we voor de 4de keer bij elkaar gekomen. Waarbij onder het genot van een smakelijke lunch, een kop koffie, fris, biertje of iets sterkers de laatste verhalen werden uitgewisseld. Niet alleen wordt op zo’n bijeenkomst het nieuwe veldteken besproken, maar ook komen de anekdotes over de verschillende veldtekens naar boven. Verder worden de aangekochte, gekregen en geruilde veldtekens besproken. Met als hoogtepunt, wie heeft er het afgelopen jaar een zeldzame jaren vijftig veldteken kunnen bemachtigen. 
Als naam hebben we gekozen voor: EDDE Z’AL? Niet alleen de naam van het boekje, maar ook de meest uitgesproken zin van die dag: Edde z’al?
De club bestaat inmiddels uit 45 personen en iedere verzamelaar van Tullepetaonse veldtekens is van harte welkom bij deze Sjieke Club!
Dus heb je zin. Aanmelden kan via: info@eddezal.nl en wellicht zien we elkaar op 23 november 2014 in Café The Black Horse.
 
Belangrijk!
Niet alleen proberen wij onze individuele collecties aan te vullen, maar het is ook ons streven om het Roosendaalse veldteken en alles wat daarmee te maken heeft voor het nageslacht te behouden. Dus heeft u nog leuke anekdotes of heeft u nog veldtekens op zolder liggen. Gooi deze dan niet weg. Geef ze aan een liefhebber, een verzamelaar. U maakt deze persoon en ons er blij mee. Op deze manier kunnen we het oude veldteken wellicht nog redden van de vuilnisbelt. Je moet er toch niet aan denken dat een Tullepetaons veldteken op de Kragge komt te liggen!
En mocht u geen verzamelaar kennen, neem dan contact met ons op en wij zorgen er voor dat deze veldtekens, anekdotes en andere zaken, niet verloren gaan! 

Met Verzamelde Groet,

EDDE Z'AL?